Important Notice - Forums is archived
To simplify things and help our users to be more productive, we have archived the current forum and focus our efforts on helping developers on Stack Overflow. You can post new questions on Stack Overflow or join our Discord channel.

Vaadin lets you build secure, UX-first PWAs entirely in Java.
Free ebook & tutorial.
Webinar: Wprowadzenie Vaadin (Polish Introduction to Vaadin)
Maciej i Miki zapraszają na webinarium poświęcone wprowadzeniu do
Vaadina. W jego trakcie omówimy podstawy tej technologii oraz
zaprezentujemy, jak w krótkim czasie rozpocząć tworzenie aplikacji
internetowych wyłącznie przy użyciu Javy.
Jeśli macie Państwo jakieś pytania, można zadać je poniżej.
Webinarium odbędzie się w czwartek, 11. lutego 2016r. o godzinie 16
(czasu środkowoeuropejskiego).
Webinar takes place on Thursday February 11, 2016 @ 4PM CET
See https://vaadin.com/webinars for other past and upcoming webinars.
You can post your questions below, thank you!
Czy przewidujecie webinarium dla bardziej zaawansowanych rzeczy w Vaadinie?
+1 dla bardziej zaawansowanych rzeczy, w szczególności ciekawi mnie tworzenie większych aplikacji Vaadinowych "w praktyce" (wiem że istnieje tzw. Model-View-Presenter Pattern, ale nie miałem nigdy czasu go dobrze zgłębić).
Dziękuję za webinar.
Ja akurat mam problem z ogarnięciem złożenia do kupy całego vaadina. Poszczególne elementy sa dobrze w książce omówione i teoretycznie powinno się z tych informacji "klocków" złożyć całą aplikację, a w praktyce niezbyt to wychodzi.
Chyba najwiekszy problem miałem z ogarnięciem bardziej złożonych layout-ów i nawigatora. Teraz to naprawdę fajne rzeczy mozna w tym robić.
Na szybko musiałem kilka aplikacji webowych machnąć w Javie na już i miałem to zrobić jak najprościej, by osoba mało ogarnięta z Javą dała radę to potem utrzymać (GUI to analogia do Swinga więc z górki). Więc użyłem tylko Vaadin + JPA. Obecnie myślę nad tym czy zglębić mocniej Vaadina już na spokojnie.
Sam czysty Vaadin + JPA i tak nie był dla mnie taki prosty. Tzn. samo już pisanie tak, ale ogarnięcie tego do kupy...
Np. nie korzystałem z navigatora tylko przełączałem komponenty, bo nie wiedziałem jak rozwiązać sprawę autoryzacji, by po linku ktoś nieuprawniony nie wszedł. Wiem że podobno używa się do tego np. Apache Shiro + Guice, ale nie miałem możliwości komplikować i zaciągać kolejnych technologii. Napisałem więc swój moduł użytkowników i grup z JPA co było proste. Gorzej z ogarnięciem jak to teraz zastosować w Vaadinie bo o tym niższym poziomie bardzo mało jest napisane w książce. Np. jak i gdzie trzymać zalogowanego użytkownika w tej sesji bezpiecznie.
Czasu nie było dużo i podpięcie sensowne JPA pod komponenty też mi się nie udało, więc ręcznie podczepiałem. pobierałem wartości itd.
Napisać hello world i pokazać że przyciski i textfieldy działają to faktycznie kilka minut i jest super bo vaadin robi tyle za nas. Kolejne kwestie napisanie podstawowej aplikacji to już więcej zachodu, niejasności i faktycznie trzeba zaciągać np. Apache Shiro, Guice, Springa, nawet jeśli nie potrzebujemy ich pełnej wypasionej funkcjonalności, a samo spięcie tylu technologi by dobrze działało to jeszcze inna i trudna kwestia, ale na razie mnie interesuje ile faktycznie można wycisnąć samym Vaadinem + JPA, tak by pisać szybko i stosować się do best practisów.
Łukasz Szustak: Napisać hello world i pokazać że przyciski i textfieldy działają to faktycznie kilka minut i jest super bo vaadin robi tyle za nas. Kolejne kwestie napisanie podstawowej aplikacji to już więcej zachodu, niejasności i faktycznie trzeba zaciągać np. Apache Shiro, Guice, Springa, nawet jeśli nie potrzebujemy ich pełnej wypasionej funkcjonalności, a samo spięcie tylu technologi by dobrze działało to jeszcze inna i trudna kwestia, ale na razie mnie interesuje ile faktycznie można wycisnąć samym Vaadinem + JPA, tak by pisać szybko i stosować się do best practisów.
Zachęcam Cię do zapoznania się z LazyQueryContainer (LQC); jeżeli chcesz używać Springa, jest oficjalny dodatek Vaadin Spring, natomiast jeżeli wybierasz JEE, przydatnym dodatkiem jest Vaadin CDI. W każdym wypadku korzystanie LQC to zazwyczaj dobry pomysł.